Aseesimees
Lugupeetud kolleegid! Ma katkestan päevakorrapunkti arutelu, et tagasi pöörduda eelmise päevakorrapunkti juurde, mille arutelu jäi meil pooleli. Kõigi laudadele on loodetavasti jõudnud eelnõu §-de 69-74 uus tekst. Ma loodan, et see rahuldab kõiki Riigikogu liikmeid. On võimalus asuda lõpphääletusele. Kolleeg Mihkel Pärnoja.
M. Pärnoja
Aitäh, härra juhataja! Meile on välja jagatud uus tekst, lähtudes kodukorraseaduse § 98 lõikest 3, mille järgi peaks jagama välja uue teksti, kui sissehääletatud muudatusettepanekud ja juhtivkomisjoni esitatud tekst ei ole omavahel vastavuses. Kui vaadata muudatusettepanekute tabelit, seda, milliseid muudatusettepanekuid Riigikogu aktsepteeris, siis näeme, et alates muudatusettepanekust 33 on sisse hääletatud muudatusettepanekud, mis on tehtud §-des 72 ja 73. See tekst, mis meile on välja jagatud, ei vasta paragrahvide numeratsiooni osas nendele muudatusettepanekutele, mis Riigikogu on sisse hääletanud. Selle tõttu oleks mul vaja esitada tõenäoliselt ettepanek, et esitataks tekst, mis vastaks täpselt muudatusettepanekutele. Aitäh!
Aseesimees
Suur tänu! Kas ma võiksin paluda juhtivkomisjoni esindajat Tiit Käbinit? Kas Tiit Käbin on võimeline seda pretensiooni kommenteerima? Palun, Tiit Käbin!
T. Käbin
Tänan! Kui üks paragrahv langeb välja, siis loomulikult järgnevate paragrahvide numbrid muutuvad. Aga siin ei ole mitte mingit probleemi, sest kõik hääletused on tehtud korrektselt ja selle teksti kohta, mis oli. Ma eeldan, et komisjonil ei ole vaja uuesti kokku tulla, sest meie seisukoht oleks täpselt sama nagu enne, kus 7 komisjoni liiget leidsid, et kõik on korras. Muudetud tekst, mis kodukorraseaduse järgi tuleb esitada, on korrektselt ette valmistatud ja kõikidele kätte jagatud. Asi peaks olema korras.
Aseesimees
Tänan! Mihkel Pärnoja, palun!
M. Pärnoja
Aitäh, härra juhataja! Ma arvan, et siin on vaja võtta ikkagi, lähtudes juba tsiteeritud kodukorraseaduse paragrahvist, vastu selge otsus, sest näiteks muudatusettepanek nr 33, mis hääletati Riigikogu saalis läbi, ütleb, et eelnõu täiendatakse §-ga 72 järgmises sõnastuses, ja siis on toodud selle paragrahvi sõnastus. Uues tekstis, mis meile on esitatud, ei vasta § 72 sõnastus sellele, mis on muudatusettepanekus.
Aseesimees
Tänan! Juhataja on valmis lähtuma komisjoni seisukohast. Kui komisjon tahab oma seisukohta täpsustada, siis juhataja võib anda komisjonile selleks aega. Kas põhiseaduskomisjonil on soovi oma seisukohta täpsustada? Kolleeg Indrek Meelak.
I. Meelak
Suur tänu, härra juhataja! Minu meelest me lahendasime selle küsimuse komisjoni istungil siinsamas saalis mõni aeg tagasi. Ma ei näe vajadust selle juurde rohkem tagasi pöörduda.
Aseesimees
Tänan! Mihkel Pärnoja, käsi püsti, palun!
M. Pärnoja
Aitäh! Sellisel juhul palun ma põhiseaduskomisjoni esindajal Riigikogu puldist protokolli jaoks öelda, kas meile väljajagatud teksti § 72 sõnastus vastab muudatusettepanekute tabelis muudatusettepaneku 33 sõnastusele või ei vasta.
Aseesimees
Kas kolleeg Tiit Käbin teeb seda? Palun kõnepulti!
T. Käbin
Tänan! Ega ei ole vahet, kas ma ütlen siit või puldist. Probleemi ikkagi ei ole, sest kodukorraseaduse kohaselt tuleb jagada laiali need leheküljed, kus tekst on muutunud. Mihkel Pärnoja seisukohast tuleneks, et kui näiteks ükskõik mis seaduse puhul on esimene ettepanek jätta välja § 3 ja see jäetakse välja ning ülejäänud paragrahvide numbrid muutuvad, siis tuleks kohe lugemine katkestada ja kogu muudatusettepanekute loetelu ümber vormistada. Seda ei ole mitte kunagi tehtud ja ma olen kindel, et mitte kunagi ei hakata ka nii tegema. Nii et kõik on korras.
Aseesimees
Tänan! Mihkel Pärnoja, käsi püsti, palun!
M. Pärnoja
Aitäh! Ega ma ei palunud oma seisukoha kommentaari, vaid palusin lihtsalt, et põhiseaduskomisjoni esindaja ütleks, kas meile väljajagatud teksti § 72 sõnastus vastab täpselt muudatusettepanekute tabelis toodud 33. muudatusettepaneku tekstile või ei vasta.
Aseesimees
Palun vaikust! Tänan! Minu arusaamise järgi põhiseaduskomisjoni esindaja tegi seda. Kas me võime alustada ettevalmistusi lõpphääletuseks? Eelnõu nõuab vastuvõtmiseks koosseisu häälteenamust.
Teeme, palun, kohaloleku kontrolli! Kalle Jürgenson, palun, käsi püsti! Käib kohaloleku kontroll. Kohalolijaks registreerus 89 Riigikogu liiget. Kalle Jürgenson.
K. Jürgenson
Aitäh, härra juhataja! Vastavalt meie poolt vastuvõetud põhiseaduslikkuse järelevalve kohtumenetluse seadusele on kõigil Riigikogu liikmetel, kaasa arvatud Mihkel Pärnojal, võimalik pöörduda nendes küsimustes Riigikohtu poole. Sellepärast palun ma siiski anda protokolli jaoks tema küsimusele selge vastus, et vastavalt eelnimetatud seadusele oleks hiljem menetlemine lihtsam.
Aseesimees
Tänan! Juhataja arvates on komisjoni esindaja seda teinud. Toomas Savi.
T. Savi
Ei, ei.
Aseesimees
Ei soovi üle kommenteerida. (Naer.) Kolleegid, kas me võime siirduda lõpphääletuse juurde?
Lugupeetud Riigikogu, panen lõpphääletusele seaduseelnõu 747, kohaliku omavalitsuse volikogu valimise seaduse eelnõu. Palun võtta seisukoht ja hääletada!
Hääletustulemused
Poolt anti 55 häält, vastu on 31 Riigikogu liiget, erapooletuid ei ole. Eelnõu 747 on seadusena vastu võetud.